Slavnost Nejsvětější Trojice 12.6.

V neděli 12.6. na Slavnost Nejsvětější Trojice byla sloužena mše svatá v 10:30 u kaple ke cti Nejsvětější Trojice v Jezerném. Mši svatou sloužili dva kněží – bývalý kněz naší farnosti P. Rastislav Kršák společně s P. Františkem. Otec Rastislav nás svou promluvou povzbudil k modlitbě svaté Trojice, která nám má být vzorem rodiny – Bůh otec, Ježíš syn a Duch svatý jako milující matka.

Tato slavnost stanovená na neděli po Seslání Ducha Svatého je jakoby korunou uplynulého období velikonočních tajemství spásy, neboť k nám hovoří o našem povolání do dokonalé jednoty s Nejsvětější Trojicí.

Ježíš před nanebevstoupením promluvil k učedníkům slovy: „Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého.“ (Mt 28,18-19) – Při tomto křtu, v den, kdy jsme byli pokřtěni si v každém z nás Božská Trojice učinila příbytek a „jméno Boží, ve kterém jsme pokřtěni, si připomínáme pokaždé, když se označujeme znamením kříže“. (srov promluva papeže Benedikta XVI. před Angelus 30. 5. 2010)

Modlitbu „Sláva Otci i Synu i Duchu Svatému“ údajně r. 325 zavedl I. ekumenický koncil v Niceji. Synod v Narbon r. 589 stanovil, aby s ní kněží končili modlitbu každého žalmu, jak je tomu i v současném breviáři. V r. 1198 byl k uctívání tajemství Nejsvětější Trojice založen řád Trinitářů. K liturgicky samostatnému slavení Nejsvětější Trojice došlo v 11. století a papež Jan XXII. v r. 1334 tuto slavnost rozšířil na celou církev. Oslava Nejsvětější Trojice ovšem byla a je součástí každé liturgie.

http://catholica.cz/?id=5129